Φροντίδα δέρματος

Το δέρμα είναι ένα φυσικό υλικό και χρειάζεται την ανάλογη περιποίηση. Εσείς γνωρίζετε πώς να το διατηρήσετε σαν καινούριο; Ένα δερμάτινο ζευγάρι σανδάλια, ανεξάρτητα με το είδος του δέρματος του, μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια με τη σωστή φροντίδα. Τα 2 βασικά βήματα για να το πετύχετε αυτό είναι ο σωστός καθαρισμός και η κατάλληλη αποθήκευση.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να φαίνονται πάντα περιποιημένα τα σανδάλια σας είναι να τα διατηρείτε καθαρά. Ξεκινήστε σκουπίζοντας οποιαδήποτε βρωμιά και σκόνη με ένα καθαρό στεγνό πανί. Σε καμία περίπτωση μην το κάνετε με σφουγγάρι ή μωρομάντηλο γιατί οι χημικές τους ουσίες μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα. Σε δυσκολότερους λεκέδες μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι στο πανί (χλιαρό)

Το suede δέρμα, έχει μία μεγαλύτερη δυσκολία στην περιποίηση του. Για να το καθαρίσουμε, χρησιμοποιούμε, απαλά, μία ειδική βούρτσα για καστόρι, πάνω σε στεγνό δέρμα, ώστε να απομακρυνθεί η σκόνη.

Η ίδια βούρτσα διαθέτει και σκληρές μεταλλικές τρίχες, οι οποίες διώχνουν τους σκληρότερους λεκέδες, ενώ έχει και μια άκρη από καουτσούκ ή πλαστικό το οποίο βοηθάει στο να απομακρυνθούν τυχόν μουντζούρες. Τα καστόρινα καταστρέφονται από τους λιπαρούς λεκέδες. Στην περίπτωση όμως που το κακό γίνει, ταμπονάρετε με χαρτί απαλά και ρίξτε ελαφρά λίγο ταλκ πάνω στο λεκέ, το επόμενο πρωί βουρτσίστε απαλά.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
Το δέρμα χρειάζεται γυάλισμα ώστε να προστατεύεται από το νερό και τη σκόνη. Ένα προϊόν με βάση το κερί ή το λίπος φώκιας ή πάπιας, συνήθως είναι κατάλληλο όχι μόνο για να δημιουργήσει ένα αδιαβροχοποιημένο στρώμα στο δερμάτινο παπούτσι σας, αλλά και για να προστατεύσει το χρώμα του. Όλα τα προϊόντα με λίπος φώκιας δεν είναι ίδια γι αυτό πριν χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον τσαγκάρη σας.

Επίσης ως προς την χρήση του λίπους δεν πρέπει να ξεχνάς ότι δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές. Ούτε στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις, ούτε στην συχνότητα με την οποία θα συντηρήσεις τα αγαπημένα σου είδη ή υποδήματα.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Ο τρόπος που αποθηκεύετε τα δερμάτινα σανδάλια σας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διάρκεια ζωής τους. Προτιμήστε υφασμάτινες σακούλες παπουτσιών, για τη φύλαξη τους, αφού με αυτό τον τρόπο τα σανδάλια αναπνέουν, ενώ παράλληλα προστατεύονται από τη σκόνη και το ηλιακό φως. Τα καστόρινα υποδήματα σας χρειάζονται ανοιχτό χώρο αλλά όχι φως. Καθώς επίσης πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεται να τα αφήνετε σε μέρη όπου υπάρχει υγρασία ή μούχλα καθώς κινδυνεύουν να κολλήσουν μούχλα, αυτό συμβαίνει γιατί όπως γνωρίζεται τα δερμάτινα υποδήματα δεν παύουν να είναι ζωντανός οργανισμός..